Cum alegem cele mai frumoase carti pentru copii?

school - getting readyCele mai multe dintre cărțile copiilor sunt cumpărate de părinți. Nu e un secret ci un fapt de la sine înțeles, logic, pe care editurile își bazează strategiile de marketing și planurile editoriale. Cel puțin în primii ani de viață, părinții sunt cei care cumpără toate bunurile destinate copiilor lor și o fac cu sentimentul că alegerile lor vor asigura o viață mai bună, mai sănătoasă, mai împlinită pentru copiii pe care îi prețuiesc atât de mult.

Însă atunci când vine vorba de lumea cărților, alegerile multor părinți sunt preponderent emoționale. Cărțile care le-au încântat copilăria sunt cele mai sigure achiziții pentru că, în timp, creează o punte de legătură între copilul de altă dată și copilul lor de acum. Dar anticariatele nu sunt atât de atractive nici reeditarile atât de dese (cu excepția autorilor români clasici care, din nefericire, nu mai vorbesc limba copiilor de azi; dar aceasta e o altă poveste). Desigur că există opere literare pentru copii care și-au încrustat pentru totdeauna locul în lumea lecturii celor mici și a căror valoare este incontestabilă. Dar, fiecare generație trebuie să-și aibă operele ei, care să rezoneze cu realitatea, cu forma în care se cristalizează aceleași emoții vechi de când lumea.

Din nefericire, de multe ori lucrările cele mai bine promvate, cu cele mai ochioase desene, cu cele mai șocante titluri își fac loc agresiv pe rafturile librăriilor și, apoi ale bibliotecilor de acasă. Titlurile produse pe tărâmurile tuturor posibilităților, împachetate în oferte „calup”, vidate de conținut, umplute cu spumă de adormit minție neexersate, care le înghit fără discernământ sunt rețete sigure ale succesului comercial. Și aceasta în timp ce cărți valoroase, scrise cu talent, în care autorii au pus fărâme din sufletul lor, zac îngropate sub refuzurile editurilor sau trec neobservate pentru că au fost tratate ca acte caritabile de căte edituri obscure sau pentru că numele autorului (autoarei) nu e o marcă de renume, care se vinde de la sine.

Dar cărțile sunt mai mult decât produse comerciale și impactul lor este mai mare decât nivelul zahărului din sânge (deși nici acesta nu este de neglijat). Sunt ferestre spre lume care aduc atât de multe în mintea și în inima copiilor, încât impactul lor poate modela destine. Cărțile copilăriei nu sunt doar povești frumoase care vor deveni amintiri ci reprezintă primele lecții despre frumos, despre valoare, despre modele de viață, despre sentimente, despre muncă, despre Univers.

Dacă gândim astfel, alegerile cărților pentru copii reprezintă jaloanele unui drum inițiatic pentru care avem nevoie nu doar de impresiile generate de amintirile plăcute ci și de o gândire critică bine antrenată, de perspectivă și de experiență. Și aceasta pentru că a alege cărți pentru copiii noștri e o abilitate care se învață.

Voi reveni asupra subiectului, dar până atunci vă întreb: Cum alegeți cărțile pentru copii? Care sunt criteriile cele mai importante? De unde vă informați?

zp8497586rq
Share it!
Aenean mattis venenatis
Comments
 1. Avatar
  Liliana    

  In primul rand…eu multa vreme mi-am imaginat ca anticarele pot fi o sursa inepuizabila de ceva valoros. Incetul cu incetul, facand comparatii intre ceea ce ne punea la dispozitie acestea raportat la ceea ce ofera librariile am inclinat balanta catre cartea reeditata.

  Este f adevarat ca de multe ori am cumparat carti dupa ce-am citit review-uri despre ele.
  Cartile pentru copii le-am strans in functie de ceea ce si-a pus amprenta in trecut pe copilaria mea dar nu am evitat niciodata noile aparitii. Cateodata ma cufund in cate-o librarie si incep sa frunzaresc paginile… Daca mi se pare suficient de atractiv atunci cu siguranta o arunc in cosul de cumparaturi. Destul de rar m-am orientat dupa autor…
  Am mai cumparat si unele carti care au fost recomandate de scoala. Destul de putin ilustrate dar pretioase.
  Recomandarile prietenilor nu mi-au fost deloc indiferente.
  Dar in ceea ce priveste biblioteca personala suntem abia la inceputuri…

 2. Avatar
  Dana Simionca    

  Noi “suntem mici” inca. Pentru Ana, la cei 2 ani si 4 luni imediat, cele mai frumoase carti sunt cele cu animale si copii, asa ca noi ne conformam si dupa astfel de carti ne uitam la targurile de “jucarii pe care nu le mai vor alti copii’. Dar i-am cumparat si carti pe care le doream de fapt, pentru mine (si pe care, acum, le rasfoieste cu drag). Copilaria mi-a fost marcata de o carticica in franceza, daruita de o profesoara. Martine. Astfel de imagini frumoase nu am mai regasit in nicio alta carte, asa ca, acum avem o colectie de carti Martine.
  Ca o concluzie, ii cumpar carti despre ce as prefera eu sa invete: un atlas geografic pentru copii (mai maricei, este drept), o colectie de atlase despre animale domestice si salbatice, carti despre natura. Toate acestea le rasfoim impreuna. Si invatam din ele impreuna.

Comments are closed.

Zenobia Niculita