07/03/2012 Zenobia 2 responses

Cea mai minunata – teribila zi

dreamstimefree_872922N-am înflorit încă primăvara asta. Poate fiindcă mă bâzâie o viroză urâtă dar și fiindcă se apropie 8 martie. Minunată, teribilă zi! Majoritatea copiilor pe care îi cunosc au o relație ambivalentă cu această zi. Așteptările, presiunea socială, recunoștința la comandă așezată în tipare prestabilite, cadourile, obligațiile, poeziile și cântecele (dintre care unele de-a dreptul chinuitoare), buchetele de flori la prețuri care încântă buzunarele speculanților deformează ceea ce ar fi trebuit să fie nobil în această ocazie. De parcă toate ocaziile în care am fost nerecunoscători, nepăsători, neatenți cu mamele noastre ar putea fi șterse cu un buchet de flori și o felicitare. Sau toate zilele în care am luat de-a gata tot ceea ce ne-au dăruit ele pot fi compensate printr-o zi presărată de gesturi mărețe și obiceiuri sărbătorești comerciale. Recunoștința e o plantă rară care nu crește la program.

Sunt câțiva ani de când am trecut și de cealaltă parte a lui 8 martie. Ca mamă, mai mult decât ca femeie, mă simt stingherită de această zi. Nu-mi merit privilegiul de a fi mamă. Nu l-am câștigat prin vreun efort supraomenesc. E un dar pe care îl prețuiesc din ce în ce mai mult, pe măsură ce ajung să-l cunosc. Dacă e cineva care ar trebui să spună „mulțumesc”, aceea sunt eu. Să mă pot oglindi în privirile atât de senine ale fiilor mei, sa văd cum le cresc aripile viselor, să le pot arăta lumea prin ochii mei, să am șansa de a iubi astfel – acesta e darul meu neprețuit. Eu sunt cea fericită să-i fi cunoscut. Bucuria de a-i ajuta să crească și să descopere cine sunt este incredibil mai mare decât aceea de a primi recunoștința lor. Așa că anul acesta, in minunata – teribila zi de 8 martie, voi inversa ritualul și le voi mulțumi celor două minuni care mi-au daruit șansa de a fi mamă.

zp8497586rq
Share it!
Aenean mattis venenatis
Comments
  1. Avatar
    Liliana    

    La Multi Ani, fata mea!! Sa fii vesela ca o primavara si sa ai sufletul plin de bucurii si impliniri!
    Este foarte frumos ca ai reusit sa prinzi in cateva cuvinte ceea ce simte o mama in profunzimea gandurilor ei. Eu iti multumesc!

Comments are closed.

Zenobia Niculita