Oamenii vor sa stie adevarul?

„Fii sincer și spune-mi adevărul în față.” De cîte ori nu ne-am bucurat la gîndul că putem spune liber ceea ce gîndim, pentru ca la scurt timp după aceea să descoperim că tocmai prietenul, colegul sau șeful care ne-a invitat să le spunem adevărul fără menajamente sînt extrem de deranjați de ceea ce am spus și ne reproșează totul și chiar mai mult?

Cei care cer adevărul direct, fără menajamente, care vin și îți spun „Tu trebuie să-mi spui adevărul, nu contează dacă e de bine sau nu” sînt oameni care au despre ei o imagine bazată pe ideea că sînt puternici, că fac față și că au valori clare, în special în ceea ce privește onestitatea ca valoare personală. Această imagine este pozitivă, dar evită conștientizarea propriilor vulnerabilități. Cu toții avem zone vulnerabile, care nu tolerează orice fel de onestitate, orice fel de apropiere, și atunci capcana în care cădem de multe ori, atît în relații profesionale, cît și în cele de amiciție este că nu anticipăm faptul că nu pentru orice subiect și nu în orice condiții celălalt poate suporta onestitatea noastră.

Tentația de a răspunde fără filtru este mare, mai ales atunci cînd ne simțim neascultați, frustrați sau competenți în domeniu. În această condiție, cea mai mare provocare în relații e să fii bun și onest în același timp, adică adevărul – nota bene! ceea ce eu consider că e adevărul, adevărul meu poate fi exprimat în modul subiectiv, ceea ce eu văd în această situație. Felul cum exprim acest adevăr al meu este esențial pentru că modul de exprimare are un impact covîrșitor. Dacă eu mă relaxez în asemenea măsură încît să-mi permit să-i spun persoanei care mi-a cerut lucrurile așa cum le simt la acel moment, fără să trec mesajul măcar o dată prin filtrul considerației și respectului față de celălalt, risc să-l rănesc mai tare decît m-am gîndit; pe de altă parte, persoana respectivă s-ar putea să nu fie conștientă de vulnerabilitățile sale, sau nu pe deplin conștientă, să creadă că „le poate duce” și atunci cînd cere ca tu să fii onest, se așteaptă într-o mai mare măsură să audă ceva pozitiv, iar acel feedback negativ să se refere la zone în care e suficient de bine pregătit ca să facă față.

Articolul în întregime poate fi citit la adresa https://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/oamenii-vor-sa-stie-adevarul.

Imaginea: Getty Images

Share it!
Aenean mattis venenatis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Zenobia Niculita