Cât de important este să ai o stimă de sine ridicată? Ce legătură există între stima de sine și imaginea de sine? De ce e mai ușor pentru unii să creadă în forțele proprii? Ce se întâmplă atunci când stima de sine nu corespunde realității? Cum este o imagine de sine obiectivă? O emisiune care abordează fără menajamente miturile și realitățile imaginii de sine, cu implicațiile pe care le are această temă asupra educației pentru întreaga viață.
O emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță.
Ce spune despre tine mâncarea pe care o alegi? Dar felul în care mănânci? Unul dintre comportamentele primare, de supraviețuire, hrănirea este mai mult decât fiziologia aparatului digestiv sau obiceiurile de viață pe care ni le-am stabilit sau care ne-au fost impuse. Fiecare masă descoperă o poveste despre curiozitate, gust, dependență, recompensă, autocontrol,plăcere, valoare și atâtea experiențe trecute. Emisiunea vă oferă pretextul pentru a vă (re)gândi comportamentele alimentare și istoria lor.
Dacă vi s-a întâmplat vreodată să ratați un examen din cauza emoțiilor sau dacă ați renunțat întainte de a vă prezenta la test, atunci această emisiune este pentru dumneavoastră. Despre pregătirea psihologică pentru examene, într-o emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță.
Discutăm despre răzbunare și pedeapsă dar si despre pașii către iertare și vindecare, în cea de-a doua parte a emisiunii referitoare la posibilitatea de a învăța să iertăm.
O emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță.
Emisiunea este o pledoarie pentru iertare ca un pas în vindecarea emoțională și relațională a unei persoane dar și o discuție deschisă despre ceea ce ne ajută și ceea ce ne împiedică să iertăm deplin.
O pledoarie pentru redescoperirea bucuriei de a ne juca, emisiunea abordează teme precum beneficiile jocului pentru adulți, cauzele pentru ca pierdem jocul pe drumul spre vârsta adultă și ce putem face pentru a-l recupera.
O emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță.
O emisiune despre criteriile după care alegem un bun consilier sau psihoterapeut atunci când avem nevoie de sprijin pentru a depăși o problemă personală sau de relaționare.
Cum ne informăm cu privire la specialistul pe care vrem să-l consultăm?
Ce face un bun psiholog / consilier / terapeut?
Cum știm dacă cel la care am apelat este un bun profesionist?
Ce oportunități există atunci când căutăm sprijin?
O emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță.
Există abilități pe care le dobândim în fața suferinței, pierderii sau traumei proprii sau a celor dragi. A ști să îngrijești o persoană care suferă este o problemă de empatie dar și de tact, experiență, dăruire.
O emisiune Speranța TV cu Lavinia Ștefan și Zenobia Niculiță, care abordează problematica sensibilă a suferinței din perspectiva celui care oferă sprijin și ajutor.
Cu totii ne-am simtit invinsi in fata propriilor emotii uneori. Ne-am regretat cuvintele si gesturile izbucnite din manie. Ne-am promis ca vom reactiona mai bine data viitoare si am descoperit ca avem un tipar de actiune din care nu putem iesi. De ce ne infuriem? Si ce putem face pentru a intelege ceea ce simtim si a invata modalitati eficiente de a ne gestiona furia?
O emisiune Speranta TV, cu Lavinia Stefan si Zenobia Niculita.
A sta de vorba, a conversa, a sta la taclale, a asculta, a trancani, a bate campii… Ce mai avem de invatat despre felul in care comunicam cu ceilalti? Intre naturalete si toate regulile conversatiei, unde ne regasim ca parteneri de discutie?
O emisiune Speranta TV, cu Lavinia Stefan si Zenobia Niculita.
Nu ni-i putem alege, dar ne devin companioni pentru o viata intreaga. Fratii si / sau surorile cu care impartim copilaria sunt si cei care ne invata primele lectii despre ce inseamna sa traim impreuna. Ce altceva putem invata de la frati? Si cum mentinem relatii frumoase cu ei chiar si atunci cand inceputurile au fost problematice sau cand viata ne-a instrainat?
Exista un domeniu esential pentru fericirea si santatatea noastra fizica si psihica: relatiile pe care le dezvoltam cu persoanele semnificative din viata noastra. Din nefericire cei mai multi dintre noi suntem cel mai putin pregatiti pentru acest domeniu. Cine si ce ar trebui sa fim invatati in ceea ce priveste relatiile pe care le dezvoltam, in special cele de cuplu?
Cum sa alegi cele mai potrivite daruri pentru cei dragi? Exista o arta a primirii unui dar? Unde sa gasesti idei si ce poti face atunci cand nu ai suficiente resurse pentru cadoul ideal? Cautam raspunsul la aceste intrebari intr-o emisiune cu aer de primavara.
Asa cum avem grija de sanatatea noastra fizica si invatam cum sa prevenim bolile, avem nevoie sa invatam cum sa ne pastram echilibrul mental. Ce putem face pentru a evita traumele psihice sau a ne recupera in urma lor? Care sunt obiceiurile mentale pe care am putea sa le dobandim pentru o viata psihica sanatoasa?
O emisiune care raspunde la urmatoarele intrebari: Sunt parintii datori sa modeleze sau sa descopere caracterul copiilor lor? Cat putem schimba in personalitatea si destinul copiilor nostri?
O emisiune care raspunde la urmatoarele intrebari: Sunt parintii datori sa modeleze sau sa descopere caracterul copiilor lor? Cat putem schimba in personalitatea si destinul copiilor nostri?
Emisiunea se adreseaza in special parintilor si abordeaza tema educatiei sexuale de-a lungul copilariei dar si unele idei referitoare la felul in care ne putem intelege retrospectiv propriile experiente din domeniul educatiei sexuale timpurii.
O emisiune care abordeaza fara menajamente problema asumarii responsabilitatii, motivele pentru care ne construim autojustificari si ajungem sa le credem si felul in care putem sa invatam sa depasim tiparele de gandire care ne-au facut sa ne comportam iresponsabil.
O emisiune despre felul in care percepem si ne organizam timpul, despre perspectiva timpului, despre deprinderi si obiceiuri ca stabilirea prioritatilor, amanarea, jurnale si liste de activitati. Totul intr-un timp scurt.
Exista diferente intre felul in care invata o fata si cel in care invata un baiat? Daca da, care sunt acestea si la ce ne foloseste sa le cunoastem?
Lectura – deprindere, obicei, cerinta, … placere? Cum putem sa-i invatam pe copii sa iubeasca cititul? Cum putem redescoperi placerea lecturii atunci cand am uitat-o? Se mai merita inca?
Vacantele in familie – intre relaxare si efort sustinut. Care sunt bucuriile dar si necazurile parintilor de Sarbatori? Exista variante optime pentru familiile cu copii?
Se spune adesea ca trebuie sa invatam din esecuri. Dar cum am putea face asta? Cum putem sa nu ne lasam invinsi atunci cand nereusitele par sa se tina lant? Ce putem invata din esecuri?
La final de an, dupa o pierdere sau un esec, la finalul unei etape de viata, la locul de munca – in toate aceste momente si in multe altele la fel suntem nevoiti sa ne autoevaluam. Cum putem face aceasta intr-un mod obiectiv, care sa ne ajute sa ne dezvoltam? Care sunt erorile pe care le facem in procesul de autoevaluare? Acestea sunt intrebari la care raspundem impreuna in cadrul emisiunii.
Situatiile in care suntem nevoiti sau invitati sa vorbim in public pot fi paralizante pentru unii dintre noi, in timp ce altii se simt ca acasa sub lumina reflectoarelor. Ce face diferenta? Cum putem sa ne depasim propriile bariere? Raspundem acestor intrebari in cadrul emisiunii, fara a avea pretentia ca am epuizat subiectul.
O emisiune despre vointa, sursele si limitele ei si despre felul in care o putem antrena.
O emisiune care exploreaza raspunsurile la urmatoarele intrebari:
Cum sa ne redescoperim motivatia de a invata dupa un esec? Care sunt diferentele intre motivatia pentru invatare extrinseca si cea intrinseca? Cum sa ne depasim blocajele in motivatia de a invata? Ce facem cu teama de evaluare? Care sunt cele mai eficiente tehnici de automotivare?
Exista vreo legatura intre SMS-uri si bune maniere? Se poate vorbi despre maniere elegante online?
Emisiunea abordeaza tematica manierelor elegante in contextul dezvoltarii personale, cu accent pe manifestarea acestora in spatiul virtual si in comunicarea mediata tehnologic.
Putem invata sa devenim mai creativi? Este adevarat ca scoala ne distruge creativitatea? De la a te incalta mai intai cu celalalt pantof pana la strategii de rezolvare creativa a problemelor, ce putem face pentru a ne reinviora potentialul creativ? Cum depasim blocajele creativitatii? Daca doriti sa aflati raspunsuri la aceste intrebari, va invit sa vizionati emisiunea.
Emisiunea abordeaza teme precum: nevoia pentru educatie a parintilor, oportunitati de invatare pentru parinti, domeniile de interes si dezvoltare ale parintilor, greseli frecvente, resurse disponibile pentru parinti.
O emisiune despre stilurile personale si metodele adaptate de invatare. O incercare de a raspunde la intrebarea: Cum sa invatam cat mai eficient?
De ce avem nevoie sa invatam o viata intreaga? Ce putem face pentru a ne recupera lacunele in educatie? Care sunt diferentele dintre educatia formala, informala si non-formala? De unde reincepem sa invatam atunci cand am renuntat pentru o vreme? La toate aceste intrebari cautam raspunsurile impreuna in prima emisiune din aceasta serie.