Ce e esențial să nu uităm de sărbători?

O emisiune Speranta TV “Educație pentru viață” cu Zenobia Niculiță și Lavinia Ștefan care vă propune o serie de exerciții practice pentru menținerea echilibrului emoțional în această perioadă a anului cât și câteva fundamente psihologice care stau la baza acestora.


Ce trebuie să știe copiii despre siguranță? 

Nevoia de siguranță pentru copii este inundată de anxietate din partea părintelui. Pe de o parte, ne dorim ca cei mici să crească independenți, curioși, cu inițiativă. Pe de altă parte, teama de pericolele care îi pândesc în atâtea forme și ipostaze este reală pentru orice părinte. Eudcația pentru siguranță este cea care pregătește copiii să înfrunte lumea în timp ce părinții au liniștea că i-au echipat corespunzător pentru ceea ce îi așteaptă fără a le îngrădi nevoia de explorare, de desprindere și de autonomie.


Ce trebuie să știe un copil despre emoții? 

Copiii se nasc complet echipați pentru a resimți emoții chiar și atunci când limbajul, gândirea, imaginația nu sunt decât muguri nedezvoltați. De aceea, efortul de a gestiona emoțiile care se manifestă cu forță maximă cu resurse cognitive reduse reprezintă una dintre marile provocări ale educației. Ce poate face părintele și care sunt principalele mijloace prin care își poate ajuta copilul să pornească bine echipat în viață? Cum putem face față emoțiilor copleșitoare ale copiilor? De ce unele emoții sunt mai greu de tolerat decât altele? Ce înseamnă echilibrul emoțional și cum poate fi atins ca obiectiv al educației în familie?


Ce trebuie să știe copiii despre dragoste? 

Ce învață copiii despre dragoste din mesajele nerostite ale părinților lor? De ce declarațiile pe care le oferim nu ajung până la ei? Ce impact au asupra adulților de mai târziu observațiile și lecțiiloe pe care le-au preluat de la părinți în primii ani de viață. E posibil ca iubindu-ți copilul să nu reușești să-l ajuți să se simtă iubit?


Marile desprinderi ale copilăriei

Relația părinților cu copiii poate fi descrisă ca o serie de desprinderi, de la naștere – prima, fundamental biologică și până la plecarea de acasă a tânărului, întemeierea unei familii, maturizarea emoțională, pierderea părintelui. Cu cât relația este mai securizată și copilul mai antrenat pentru despărțire, cu atât desprinderile sunt mai ușoare. O emisiune Speranta TV “Educație pentru viață” cu Zenobia Niculiță și Lavinia Ștefan care inaugurează o serie nouă, referitoare la ceea ce trebuie să știe un copil pentru a se desprinde sănătos de părinții săi și a face față lumii cu deschidere și curaj.